Šta su IP kamere?

Kamere internet protokola ili IP kamere vrsta je digitalne video kamere koja prima kontrolne podatke i šalje podatke o slici putem računarske mreže. Obično se koriste za video nadzor, ali za razliku od analognih kamera sa zatvorenim krugom (CCTV), ne zahtevaju lokalni uređaj za snimanje, već lokalnu mrežu. Većina IP kamera su web kamere, ali izraz IP kamera ili mrežna kamera obično se odnosi samo na one kojima se može direktno pristupiti preko mrežne veze, obično korištene za video nadzor.

IP kamere se široko koriste kako u rezidencijalnoj tako i u komercijalnoj upotrebi. Zavisno o njihovoj funkcionalnosti, klasificiraju se kao fiksna kamera ili kamera s nagibom i zumom (PTZ kamera). Fiksne kamere se obično koriste za nadgledanje skupa područja, dok se PTZ kamera može koristiti za praćenje kretanja ili ručno podešavanje područja praćenja.

Spoljne žičane kamere smeštene su u spoljnim okruženjima. Dizajnirani su za preživljavanje vremenskih prilika, poput vrućine, hladnoće i kiše, i općenito su sposobni za snimanje video zapisa u uvjetima slabog osvjetljenja. Često su ocenjene standardima IP65 / IP67 kako bi izdržali spoljnje okruženje.

Neke IP kamere zahtevaju podršku centralnog mrežnog video snimača (NVR) za upravljanje snimanjem, video zapisima i alarmom. Drugi mogu raditi na decentralizovan način bez potrebe za NVR-om, jer kamera može snimati direktno na bilo koji lokalni ili udaljeni medij za skladištenje.